Pagini

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Inceput de primavara

Zi de zi,ceas de ceas lumea se dezvolta in jurul nostru.Astazi nu mi-am mai lasat gandurile sa zboare si am inceput sa observ.Ceea ce e placut cand te plimbi pe strada e ca poti sa observi diferite categorii de oameni si comportamentele lor in spatiul citadin.
Am iesit din scara si un vant caldut mi-a mangaiat obazul.Mirosul suav al crinilor mi-a invadat narile si am simtit ca este primavara.In sfarsit!Dupa o iarna interminabila,ploi,frig,soare iar ploi iar frig iar soare in sfarsit acest joc gen "ruleta ruseasca" s-a oprit la caroul pe care scrie SOARE.
Vreme placuta,cerul azuriu si o coada la paine cat trupul unui dragon din legendele menestrerilor.
Geamul din fata mea reflecta sirul de oameni.Peste tot pe unde vezi numai oameni in varsta cu fetele triste.Eu,singura adolescentacare zambea.
In fata mea era un bataranel cu un spate foarte mare,imbracat intr-un palton kaki fumand de zor o tigara.Vantul nastrusnic facea ca tot fumul sa vina spre mine iar mie nu-mi facea placere deloc.Am inceput sa tusesc teatral dar, dupa ce am vazut ca omul nici nu se sinchisise sa ma auda am renuntat.Am ajuns cu greu inaintea vanzatoarei careia i-am spus amabila.
"Aveti paine bulgareasca?"
"Da,avem.Cate doriti?"
"Trei,va rog frumos.Mai prajite daca se poate"
Vanzatoarea, mai in varsta ce-i drept,bombanea pe sub mustati.Mi-a aruncat in scarba cele trei paini si eu i-am intins banii si i-am zambit larg.Nu avea rost sa-mi stric ziua doar fiindca ea nu e in stare sa-si potoleasca veninul din gat.Cobra batrana!
Iesind din magazin o alta rafala de aer m-a intampinat.Soarele era inca sus pe cer si inca se mai simtea mirosul crinilor in aer.Am pornit spre casa.
In calea mea am vazut mai multe familii.In majoritatea erau fetite dragalase,blonde cu ochii albastrii imbracate frumos in fustite de blugi,dresuri colorate si pantofiori negri de lac cu baretuta si toc.Veneau probabil de la Biserica."Asa erai si tu" imi spusese mama cand i-am povestit.
Indreptandu-ma spre scara blocului in fata mea un om foarte lat in spate la fel ca batranelul de la pine,mergea tantos precum un cocos intr-o mana carand doua plase frumos colorate si in alta un buchet frumos de flori.Probabil i le ducea sotiei.Am ras in sinea mea de mersul lui caraghios si am intrat in bloc.
Cateodata e bine sa taci si sa observi,sa observi in liniste cum societatea din jurul tau isi largeste orizonturile tot mai mult si tu parca ramai prinsa in trecut,in mrejele timpului incapabil de a evolua odata cu ea.

Un comentariu:

Spune-mi parerea ta sincera.